Foodnet Academy
Met Foodnet Academy ondersteunen we onze missie om door middel van kennis een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de Nederlandse foodsector. Je vindt hier interviews en (video)podcasts, maar ook initiatieven op het gebied van onderzoek en onderwijs waar Foodnet bij betrokken is.
-
Interviews
-
PODCASTS
-
Cursus
-
onderzoek
Interviews
Frits Kremer, voorzitter van de Raad van Advies van Foodpolicy en Young Foodpolicy interviewt denkers en doeners die onze branche vooruit kunnen helpen met het in praktijk brengen van CSR.
september 2023
Marcel Spaas, FairClimateFund
Marcel is senior business developer bij FairClimateFund. Core business is om via CO2-compensatie in bijvoorbeeld de koffie- en sheaketen clean cooking-projecten te financieren. Waar liggen de kansen voor Nederlandse foodbedrijven? “We moeten nu iets tegen de klimaatverandering gaan doen, de tijd van alleen vruchten plukken is voorbij.”
april 2023
Hans Blonk, Blonk Consultants
Hans is oprichter/directeur van Blonk. Zijn consultancy ondersteunt bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties in de ontwikkeling van duurzamere productiemethoden en -processen. Een gesprek over de rol van Life Cycle Analyses, keurmerken, ecoscores en betrouwbare, objectieve data daarin. “We zitten vooral in een transitie van denken, nog te weinig in de transitie van doen.”
februari 2023
Gemma Tacken, Wageningen Economic Research
Gemma is senior marktonderzoeker & marketingexpert bij Wageningen Economic Research, met 22 jaar ervaring en expertise op het gebied van consumentengedrag ten aanzien van zuivel, eieren, vlees en vis. Hoe maken we de transitie naar een meer plantaardig consumptiepatroon, welke producten horen daarbij en hoe halen we de consument over om ze te gaan eten?
september 2022
Yvette Misteli, Misteli Search
Yvette (wehuntheartsnotheads.nl) helpt met haar hearthunters-bureau Misteli Search al meer dan 20 jaar mensen om hun beste carrièrepad te laten vinden in FMCG, retail en healthcare. “Millennials en gen Z willen werken voor een bedrijf dat aansluit bij hun passie én goed doet voor de planeet. Foodbedrijven dragen dat nog veel te weinig uit, laat staan dat ze het meenemen in hun personeelsbeleid.”
januari 2022
Herman Lelieveldt, University College Roosevelt
Herman bekleedt de Jean Monnet Chair of Food Goverance aan University College Roosevelt in Middelburg en is auteur van De Voedselparadox. Frits praat met hem over het gebrek aan politieke daadkracht rondom de verduurzaming van onze voedselproductie en consumptie. “Convenanten zetten te weinig zoden aan de dijk om urgente zaken als obesitas en de eiwittransitie aan te pakken.”
januari 2022
Michel Scholte, True Price
Michel is mede-oprichter en directeur van True Price en het Impact Institute. Hij noemt zichzelf een radicale ondernemer die het huidige systeem van financiële winst maken wil omturnen naar een systeem van prijzen waarin ook milieu- en sociale kosten zijn meegenomen. Pas dan boek je echte winst. Hoe denkt hij dat te bewerkstelligen?
Podcasts
Hier vind je gesproken columns van duurzaamheidsexperts van Schuttelaar & Partners. Om de beurt pakken zij in een paar minuutjes een actueel onderwerp bij de kop.
Deze columns zijn eerder verschenen in Food&Agribusiness.
Ad Nagelkerke
Misleiding of afleiding?
Binnenkort reikt foodwatch weer een Gouden Windei uit voor het meest misleidende product in de supermarkt. Naast dat Ad vraagtekens zet bij de ‘ernst’ van de genomineerde misleidingen, vindt hij dat deze verkiezing afleidt van waar je je als maatschappelijke organisatie beter volledig op kunt storten: eerlijk, veilig en gezond eten voor iedereen.
Ad Nagelkerke
Alle plantaardige beetjes helpen
Ad buigt zich over de vraag wat een goede manier is om meer mensen te bewegen om vaker voor plantaardige dan voor dierlijke producten te kiezen. Kunnen we volstaan met op vlees lijkende plantaardige producten op de markt te brengen of kunnen we beter meteen proberen de vleeseetgewoonte uit te bannen?
Suzanne van der Pijll
Het zint me niet... en niet alleen omdat het zo droog is
Aan het werk voor meer biodiversiteit
Als Suzanne door de natuur loopt, hoort en ziet ze steeds minder vogels, vlinders, insecten. Een ineengestorte biodiversiteit, dat is wat ze ziet. En gelukkig ook veel kleine initiatieven die daar iets aan proberen te doen, maar het zal groter, sneller, forser moeten. En iedereen moet meedoen, anders komen we er niet. Daar kunnen we vandaag al mee beginnen!
Suzanne van der Pijll
Het hoe en het waarom
Met minder meer bereiken
Dat het voedselsysteem tegen zijn grenzen aanloopt en dus zal moeten veranderen, kan iedereen wel zien. Die veranderingen gaan vaak over een stapje terug doen, zoals minder vlees, minder verpakking. Suzanne ziet al veel goede voorbeelden van bedrijven die die stap al, maar die krijgen niet altijd de aandacht die ze verdienen. Zonde, want wat je aandacht geeft, groeit vanzelf.
Ad Nagelkerke
Eten we graag technologie?
Nou nee, meent Ad. Pronken met ‘gemaakt met de nieuwste technologie’ is goed als je telefoons maakt, maar wees er voorzichtig mee als mensen jouw technologie in hun mond moeten steken. Dat moet te begrijpen zijn, anders gaan we het niet eten, ook al is het nog zo goed voor de voedseltransitie.
Marcel Schuttelaar
Kinderen van de oorlog
Marcel bespreekt de opgave onze samenleving grondig te verbouwen naar sociaal, circulair en klimaatneutraal. Dit in een tijd van inflatie en een speelveld dat zich voortdurend wijzigt door de Oekraïne-oorlog en de sancties. De les? Terug naar de kern. Koester en onderhoud de democratie en hou op met sociale stemmingmakerij.
Léon Jansen
Prestaties meten om de voortgang te weten
Hoe kan je fabrikanten stimuleren duurzamere en gezondere producten te maken en het effect te meten? Dat kan met Kritische Prestatie Indicatoren (KPI's). Grote bedrijven werken ermee. Het is de hoogste tijd dat die koplopers gevolgd worden door de rest.
Executive course
Duurzaamheid bevorderen in organisaties
Oktober 2023
Graag brengen wij namens Wageningen Universiteit & Research de executive course ‘Duurzaamheid bevorderen in organisaties: strategieën en implementatie’ onder jullie aandacht. Hij is opgezet door de faculteit Maatschappijwetenschappen, afdeling Business Management & Organisatie.
Deze executive course is een mooie mix van theorie en praktijk, denken wij, die bedrijven kan helpen om duurzaamheid in alle geledingen van de organisatie, in alle bedrijfsactiviteiten te verankeren. Met medewerking van gerenommeerde docenten en gastsprekers van bedrijven als Heineken, Bayer, Unilever, Danone, Mazars en Ericsson.
De executive course bestaat uit:
- Module 1: Wetenschappelijke fundamenten begrijpen (2,5 dag)
- Module 2: Problemen, uitdagingen en oplossingen delen met gerenommeerde bedrijven en masterstudenten (6 weken lang 2 dagen in de week)
- Module 3: Face-to-face ondersteuning bij het maken van een plan van aanpak voor het eigen bedrijf
Module 1 is verplicht, de module 2 en/of 3 zijn optioneel. Deelnemen kan zowel fysiek als online.
In 2024 start de cursus in het najaar. Inschrijven kan vanaf januari 2024.
Voor meer informatie kun je terecht bij programmaleider Maria Annosi: maria.annosi@wur.nl / 06-28794505.
REWIRE
Naar een circulaire en duurzame agrofoodsector
December 2023
Foodnet is betrokken bij REWIRE, een wetenschappelijk project waarin onderzoekers van Universiteit Utrecht, HAS Green Academy, Wageningen University & Research, TU Eindhoven en Hogeschool Holland bekijken hoe en welke nieuwe samenwerkingsverbanden circulaire landbouw en een duurzamer voedselsysteem dichterbij kunnen brengen.
FoodnetNL werkt mee aan het onderdeel van REWIRE dat betrekking heeft op bestuurs- en beleidsprocessen in het agrofoodsysteem.
Asssistant professor Matthijs Janssen (Copernicus Instituut van Universiteit Utrecht). “We gaan onderzoeken welke bestuurlijke obstakels er nu in het voedselsysteem zitten waardoor de transitie zo moeilijk is. Bij wie liggen bijvoorbeeld regionaal, nationaal en Europees de beleids- en bestuursverantwoordelijkheden?”
“Daarna kunnen we samen met de andere onderzoekstrajecten van REWIRE nieuwe governanceregelingen gaan ontwerpen waarbinnen beleids- en maatschappelijke initiatieven kunnen gaan samenwerken”, vult Matthijs’ collega Iris Wanzenböck aan.
Met de Raad van Advies van Foodpolicy is afgesproken dat de onderzoekers Foodpolicy-leden kunnen consulteren voor hun research. Uiteraard is deelname vrijwillig. Namens Foodnet neemt Frits Kremer zitting in de Gebruikerscommissie van REWIRE, die toezicht uitoefent op het project.
REWIRE wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).